Absolvovali jsme Apple fórum 2011

9. 11. 2011 Reportáže z akcí, konference, školení

6. 11. 2011 se ve vysočanském kongresovém hotelu Clarion sešlo několik stovek příznivců a nadšenců produktů společnosti Apple. Produkty společnosti Apple jsou ve velké míře hlavními pracovními nástroji většiny našich pracovníků. Pro mne to byla novinka, fórum jsem absolvoval letos prvně. Ačkoli již několik let používám iPhone a notebook Mac Book Air, nepočítám se rozhodně mezi ortodoxní „Apple ovečky“. V kanceláři na běžnou práci používám stále klasické PC s Windows 7 a v mnoha ohledech na tuto kombinaci nedám dopustit. I tak jsem byl na konferenci náležitě zvědav a zvučná jména přednášejících mé očekávání jen prohloubila.

Konference byla organizátory z mého pohledu dobře zvládnutá – poměrně vtipně a zajímavě akci pojal hlavní partner Belkin. Ten vyplňoval pauzy mezi přednáškami komerčními vsuvkami s nabídkou svých produktů – především doplňků pro iPhone, iPod a iPad.

Dopoledne mne příliš neoslovilo – představení životopisu zakladatele společnosti Apple Steva Jobse nebylo moc záživné. Naštěstí máme knihu všichni objednanou 🙂 a asi nejpodstatnější zpráva z celého představení byla, že kniha bude dostupná v české verzi i jako eBook. Dále následoval Petr Mára se svými tipy a triky na OS X Lion, kde odhalil několik málo triků, které mě i kolegům byly utajeny.

Petr Mára dále pokračoval přednáškou o iOS5 a iCloud. Na přednášce využíval iPhone 4S, díky kterému přenášel obraz pomocí mirroringu na promítací plátno. Ukázal podrobně Připomínky a iMessage. Připomínky si získaly velkou pozornost hlavně díky možnosti zobrazit upozornění na základě zadaného místa (informace o místě čerpána z GPS). Dále ukázal, že v iOS si můžeme pro jednotlivé kontakty nastavit individuální vibrace (toto jsem nevěděl), dále pak mluvil o klávesových zkratkách, iCloud řešení (o tom, že je v plenkách a zatím je nutné tedy čekat na plnou podporu vývojářů).

Další přednášku vedl Jiří Vítek, který povídal o hrách na MAC, což spojil s tématem virtualizace, jejího vývoje a pokroku. Konkrétně povídání okolo her mne nezaujalo, ale informace a srovnání jednotlivých virtualizačních programů bylo přínosné. Pro mne asi nejzajímavější přednáškou byla: Vláďa Janeček – Automator pro běžné uživatele. Vzhledem k tomu, že svůj MAC vlastním ani ne 2 měsíce, neměl jsem na Automator a jeho hlubší funkce zatím čas a tak jsem se na tuto přednášku těšil nejvíce. Již během přednášky jsem si dle podobně vypadajícího příkladu dokázal vložit do kontextového menu po kliku pravým tlačítkem na soubor položku „Poslat jako přílohu e-mailem“, což umožňuje připojit konkrétní soubor do nově vytvořené poštovní zprávy programu Microsoft Outlook. Toto byla jedna z funkčností z Windows, která mi hodně chyběla. Celkově nám předvedl, že díky Automatoru jde „klikací“ cestou „programovat“ poměrně zajímavé prográmky a skripty.

Dále pokračoval opět Petr Mára s bezpečností na MAC a GTD metodami. Opět se nejednalo o příliš nic převratného. U zabezpečení kladl na srdce především „zdravý rozum“ uživatele, který, jak už to tak bývá, je většinou tou největší hrozbou. Popsal FileVault, který nyní na OS X Lion funguje opravdu bezvadně a mnoho dalších věcí pro zlepšení bezpečnosti počítače a především dat. V GTD metodě popsal známou metodu o nulovém inboxu a podrobně se věnoval programu OmniFocus, který pro GTD využívá. Částečně se mi ulevilo, když jsem zjistil, že některé postupy máme velmi podobné. Nejspíše GTD metodu neaplikuji zase tak špatně… 🙂

Celé fórum zakončil Jan Březina svou přednáškou na téma OS X Lion a multimédia. Přednáška byla opravdu famózní a to nejen díky rozhazování pevných disků do davu. Díky vtipnému a tematickému prezentování si udržel pozornost celých 45 minut a jeho přednáška byla opravu přínosná.

 
 
Celkově se nám všem fórum líbilo a budeme se těšit zase za rok.
Zdroj fotografií: http://www.jablickar.cz