iTunes Match

2. 3. 2014 Ostatní

Když Apple v roce 2011 představil službu iTunes Match, nevěnoval jsem tomu výraznou pozornost. Bral jsem to, jako velký fanoušek všech produktů a služeb společnosti z Cupertina, jako další zajímavou službu, která si jistě najde mnoho spokojených uživatelů. V té době to ale nebylo nic pro mě. Veškerou hudbu jsme měl v iPodu Classic a v notebooku dost kapacity pro uložení celé hudební knihovny čítající přes 8 000 skladeb.

Uplynulo pár let a situace se změnila… Můj původní MacBook Pro nahradil nový model s nižší kapacitou pevného disku a problém byl na světě. Mít na 256 GB SSD disku 120 GB hudby je trochu zbytečné 🙂 Východiskem by bylo zkopírování hudební knihovny na externí disk, ale z mého pohledu se nejedná o moc elegantní řešení (nechci připojovat externí disk pokaždé, když chci při práci poslouchat hudbu). V tomto okamžiku jsem si vzpomněl na iTunes Match

Jak iTunes Match funguje?
Velmi jednoduše. Aplikace prohledá celou vaši hudební knihovnu a určí, které skladby jsou dostupné v obchodě iTunes Store. Skladby, které v iTunes Store dostupné nejsou, jsou nahrány na servery Applu z vaší knihovny. Všechny skladby jsou pak zpřístupněny k přehrávání ve všech Apple zařízeních, které máte (iPhone, iPad, Apple TV, iPod Touch a pochopitelně MAC nebo PC s iTunes). Samotné přehrávání hudby je pak vlastně streamování, takže skladby nezabírají v zařízeních žádné místo. To vše za 25 EUR / rok.

iTunes-match-1

Bohužel, nic není tak růžové, jak se na první pohled zdá. Naivně jsem se domníval, že aktivuji iTunes Match a během několika dní bude vše hotové a připravené na streamování… Nebylo. Celkové porovnávání a nahrávání skladeb je pomalé. Jistě na to má vliv kvalita připojení k internetu, ale i na opravdu rychlém připojení s rychlým uploadem to jde pomaleji, než bych čekal. K mému nemilému překvapení docházelo velmi často k chybě a pádu aplikace iTunes. Celý proces porovnávání skladeb se tak musel několikrát opakovat za doprovodu urážek a nadávání, které je v mém případě, při používání produktů Applu, neobvyklé. Neustálé pády aplikace jsem vydržel týden…

Po týdnu jsem odstranil celou hudební knihovnu z iTunes a začal alba a písničky přidávat postupně. Tento postup se mi opravdu osvědčil. Jedná se sice o časově náročnější řešení (trvalo mi to přes měsíc…), ale dá se tím vyhnout pádům aplikace i dalším problémům, které při aktivaci iTunes Match vznikají (a jak jsem pročítal převážně zahraniční fóra, je jich opravdu mnoho). Osobně jsem kromě zmíněných pádů žádné problémy nezaznamenal. Až na cca 5 skladeb se mi povedlo přenést celou knihovnou a zpřístupnit ji tak ve všech zařízeních s nakousnutým jablkem ve znaku.

itunes-match2

Streamování funguje plynule na WiFi, LTE i 3G připojení. V případě EDGE je situace již horší. Načtení skladby trvá a v průběhu přehrávání dochází k občasnému zastavení. Naštěstí je možné skladby jednoduše do zařízení stáhnout a přehrávat tak off-line. Toto je vhodné v případě, plánujete-li cestu do míst s horším pokrytím mobilního internetu nebo třeba do zahraničí.

iTunes Match je dobrá služba, pokud chcete mít všechnu hudbu neustále u sebe, dostupnou na všech zařízeních a potřebujete šetřit místo na pevném disku. Pokud navíc máte v hudební knihovně skladby, které nejsou dostupné např. ve Spotify nebo Rdio, není co řešit. Určitě ale doporučuji nahrávat větší knihovny postupně, po albech. V mém případě se to osvědčilo.

Pokud tedy ještě váháte s aktivací, neváhejte a jděte do toho. Stojí to za to!