Povinné údaje na webu: Bez nich vám hrozí pokuta i zákaz činnosti!

30. 1. 2015 Aktuálně

Název firmy, adresa nebo identifikační číslo. Tyto údaje musíte mít už několik měsíců (přesně od 1. ledna 2014) na svých firemních internetových stránkách. Nařizuje to nový občanský zákoník spolu se zákonem o korporacích. Víte ale, jaké konkrétní informace musíte zveřejnit, koho se povinnost týká a jaké jsou postihy za nedodržení?

6 věcí, které musíte zveřejnit

Firmy musí nově na internetu uvádět všechny informace, které jsou povinné i na jejich obchodních listinách. Jsou to údaje, které slouží k identifikaci dané právnické osoby:

  • Jméno firmy.
  • Sídlo společnosti nebo místo podnikání.
  • Identifikační číslo podnikatele.
  • Údaje o zápisu do obchodního rejstříku (včetně spisové značky).
  • Údaje o zápisu do jiného veřejného rejstříku, ve kterém je podnikatel zapsaný.
  • Údaje o zápisu od jiné zákonné evidence, ve které je podnikatel zapsaný.

Majitelů akciových společností mezi čtenáři nejspíš moc nemáme, ale pro úplnost uvedeme i povinnosti, které se týkají navíc jen jich:

  • Prostřednictvím internetových stránek společnosti musejí informovat o svolání valné hromady a zveřejnit i ostatní informace, které s ní souvisejí.
  • Společnosti, které jsou členem nějakého koncernu, musí na webu informovat také o tom.

Zveřejňovat můžete i další informace, jako je třeba DIČ, povinné už to ale není. Firmy mohou zveřejnit i svůj základní kapitál. Tato informace se ale musí týkat pouze té částky základního kapitálu, která je už opravdu splacená.

Týká se zveřejnění povinných informací i vás?

Podle zákona musejí povinné informace na internetu zveřejnit firmy, kteří mají webové stránky. Pokud je nemáte, tak si je jen kvůli zveřejnění povinných údajů samozřejmě pořizovat nemusíte.
Je tady jen jedna výjimka – jsou jí opět akciové společnosti. Ty podle zákona internetovou stránku mít musejí. A na ní samozřejmě i všechny povinné informace.
A pozor, nestačí jen, že na svém webu všechny povinné informace máte, ale musíte je umístit tak, aby je každý návštěvník snadno našel. Nejjednodušší je využít sekci s kontakty.

Sankce? Pokuta až 50 000 Kč nebo i zákaz činnosti

Možná se vám do předělávání stránky a zveřejňování údajů nechce a odkládáte to. Pozor na to. Může se vám to snadno vymstít. Za nezveřejnění povinných údajů na internetu totiž hrozí pokuta až 50 000 korun. A pokud nepomůže ani ta, může vám úřad zakázat činnost až na jeden rok.

Novinka, která má zvýšit transparentnost i důvěryhodnost

Důvodů je, jak tomu zpravidla bývá, několik. Jedním z hlavních je ale snaha o přiblížení české legislativy k té evropské. Nařízení má navíc zvýšit transparentnost podnikání a ochránit tak možné zákazníky nebo obchodní partnery.
S tím souvisí i hlavní výhoda povinného zveřejňování některých informací. Nejenže máte k dispozici základní informace o svém obchodním partnerovi, ale tím, že podobné informace sami zveřejníte, snadno zvýšíte svoji důvěryhodnost. A to není vůbec špatné.