Výzkum – Stav českého mobilního webu

26. 7. 2015 Akční nabídky Aktuálně

Zaujal nás opravdu zajímavý výzkum, kde Filip Hráček ve svém článku: https://stav-mobilniho-webu.appspot.com porovnával 500 největších webů v několika zemích na jejich připravenost pro mobilní zařízení. Česká Republika z tohoto výzkumu vyšla překvapivě tristně.

Výsledky

Český mobilní web na tom je opravdu špatně. V poměru webů z top 500, které jsou uživatelsky příjemné i pro mobilní návštěvníky, nejenže zaostává za Velkou Británií (která ve webových technologiích většinou patří mezi světovou špičku, takže se to dá čekat), ale má velmi daleko i k Německu nebo Polsku. Ze zkoumaných států se můžeme srovnávat jen s Řeckem — a i tam jsme na tom výrazně hůř.

Snímek obrazovky 2015-07-26 v 16.22.55

Nutno podotknout, že ani 81 %, kterými se může chlubit Británie, není žádný ideální stav. Zvláště když si uvědomíme, že se bavíme o těch největších webech, a že jsme v roce 2015.

Přečtěte si celý článek zde: https://stav-mobilniho-webu.appspot.com

JAK Z TOHO VEN?

O tom, že mobilní web je opravdu („opravdu opravdu opravdu“) důležitý už slyšeli všichni, kdo s vývojem webu mají cokoliv společného. Mluví se o tom roky na konferencích pro šéfy firem, ukazuje se to na firemních školeních a každý webový vývojář hodný své pozice už mobilní web (aspoň teoreticky) umí vytvářet.

Jak se říká: prvním krokem je uvědomit si, že máme problém.

Další krok je zjistit, co konkrétně nefunguje. Navštěvujete na mobilu často web, který není responzivní? Napište o tom jeho majiteli. Pracujete ve firmě, která nemá mobilní verzi webu nebo ta verze nedosahuje kvalit desktopové verze? Zjistěte, kdo to může změnit, a napište mu. Nevíte, jak na mobilní web? Jděte na školení nebo si pusťte záznam přednášky na YouTube. Víte, jak na mobilní web? Řekněte o tom ostatním. Používáte webový framework, který na mobilní web nemyslí? Dejte vědět jeho autorům nebo uvažujte o změně.

O mobilním, tzv. responzivním webdesignu jsme toho už napsali poměrně hodně. Podívejte se také na články:

A co vy? Už máte připravený web pro mobily a tablety? Pokud ne, využijte naší akční letní slevy 30% na tvorbu responzivního webu nebo 15% slevu na dodělání responzivních variant vašeho stávajícího webu. Volejte 777 069 094 nebo pište na office@freshservices.cz.