Google v létě ohlásil další velikou změnu: Rozšíření prostoru pro reklamy

9. 8. 2016 Aktuálně Marketing, SEO, PPC, sociální sítě

Toto léto bylo pro mnoho PPC specialistů velkým překvapením, neboť se Google odhodlal v rámci svého reklamního systému Adwords k jedné z největších změn, co pamatujeme. Řeč je nyní samozřejmě o rozšíření reklamních ploch pro inzerenty.

Předtím jsme měli 1 nadpis o 25 znacích, 2 popisné řádky o 35.

PPC dříve

Nyní máme 2 nadpisy každý o 30 znacích, 1 popisný řádek celkově o 80 znacích.

PPC nyní

Jedná se tedy o 47% nárůst prostoru pro vaše reklamy. Pokud by vás zajímalo, jaký vliv to bude mít na efektivitu jednotlivých inzerátů, pak vám hned musím říct, že obrovský.

V každé reklamě – a to nejen v PPC u Googlu či Seznamu, na Facebooku, Linkedinu nebo kdekoliv jinde – je úkolem reklamy „prodat uživateli proklik“. Jinými slovy reklamy mezi sebou vzájemně zápasí o pozornost uživatele.

A kdo „vyhraje“ uživatelův proklik závisí především na tom, jak zajímavý je text inzerátu. Mnohdy stačí pouhá obměna některých slov a efektivita daného inzerátu stoupne o desítky procent.

Dokážete si tedy nejspíše představit, jaký vliv bude mít, když je v reklamě nyní mnohem více prostoru. Firmy a inzerenti se nyní mohou mnohem lépe představit, mají o mnoho více možností, jak zaujmout uživatele.

Když zabrousíme o trochu dříve, Google vypustil už jednu výraznou změnu – tehdy to bylo odstranění reklam v pravém sloupci vyhledávání, napsali jsme o tom článek tehdy zde. Tam jsme si řekli, že od té chvíle bude konkurence v PPC těžší, neboť se do reklam „vejde“ jen velmi omezený počet inzerentů.

Tuto novinku tedy velice vítáme, protože tím každý dostal větší šanci pro úspěch.

Shrneme-li tedy proběhlé změny:

  • Inzeráty mají 2 nadpisy o 30 znacích, 1 popisný řádek o 80. Dohromady 140 znaků dostupných pro vaši inzerci.
  • Viditelná URL adresa se nově odvozuje přímo od cílové URL adresy.
  • Inzeráty jsou zároveň optimalizované i pro mobily, takže to již inzerenti řešit nemusí.
  • Díky dvojitému nadpisu nemusíme popisný řádek ukončovat tečkou, „aby skočil vedle nadpisu“.
  • Je ovšem stále možné psát inzeráty po staru.
  • Nově je možné k inzerátům přidávat rovnou i cenu. Bohužel ale nepodporuje českou korunu, proto vhodné jen pro zahraničí kampaně.

Proč je tato novinka ale zároveň komplikující?

Doposud PPC specialisté řešili systémy Google Adwords a Sklik od Seznamu velmi obdobným způsobem. Díky pokročilým a chytrým nástrojům šlo mezi oběma systémy inzeráty a kampaně různě přesouvat, importovat a podobně.

To od této chvíle již nepůjde a celkově tak optimalizace PPC kampaní zabere mnohem více času. (Podoby celých kampaní se budou tvořit nadvakrát.)

Osobně doufáme, že Sklik nebude lenivět a brzy implementuje všechny změny, aby inzerentům práci usnadnil. Věříme ale, že si tuto novou „konkurenční výhodu“ Googlu nenechá také ujít.

Radim Bílý
Ve Freshi je od roku 2015 a má na starosti obchodní oddělení Freshe. Také jeho zásluhou je navázání spolupráce s klienty jako TM Toys, Hospodářská komora, Corinthia Hotels a mnoha desítkami rodinných společností a start-upů. Na blogu nejčastěji píše o marketingové strategii a e-commerce, které jsou jeho největší hobby.