Náš redakční systém Fresh CMS a jeho zajímavé novinky pro rok 2016

4. 9. 2016 Naše řešení Pro laiky Redakční systém Fresh CMS Webové stránky

Webové stránky, které se dají spravovat pomocí jednoduchého administrativního rozhraní, jsou dnes pro většinu uživatelů samozřejmostí. Přesně takové weby ve freshi děláme. Máme na to dokonce vlastní redakční systém Fresh CMS v jeho již 3. generaci, který je stále pro mnohé poměrně velkou neznámou. Na schůzkách dostávám poměrně často dotazy, co je tento redakční systém zač a jak se odlišuje od jiných redakčních systémů (například těch otevřených jako WordPress). Pojďme si tyto otázky zodpovědět.

Takhle vypadá úvodní stránka našeho redakčního systému Fresh CMS, na které můžete vidět mimojiné základní statistiky.

Takhle vypadá úvodní stránka našeho redakčního systému Fresh CMS, na které můžete vidět mimojiné základní statistiky.

Co umí redakční systém a proč vyvíjíme vlastní?

Webové stránky, kde musíte při každé změně zasahovat do zdrojového kódu, jsou již téměř minulostí. Jejich údržba byla totiž pro běžného uživatele velmi náročná. Musel buď umět alespoň základy HTML, případně oslovit programátora. Tomu musel zaplatit, navíc někdy trvalo poměrně dlouho, než slíbené změny provedl.
To s redakčním systémem nehrozí. Redakční systém totiž umožňuje uživateli web velmi jednoduše spravovat. V moderním redakčním systému může jednoduše přidávat a odebírat stránky, aktuality, fotografie a mnoho dalšího. Správa webu tímto způsobem obvykle nebývá složitější než úprava dokumentů ve Wordu. Pro běžného návštěvníka webu je však redakční systém nerozeznatelný od statického webu. V designu webu dnes již nejste u moderních redakčních systémů nijak limitováni (například předem danými šablonami). Můžete udělat jakýkoliv web a jen ho napojit na redakční systém.
Ve freshi již od roku 2007 vyvíjíme redakční systém vlastní. Poměrně mnohokrát jsem dostal dotaz, proč investujeme čas a peníze do vývoje vlastního redakčního systému a raději místo toho nepoužijeme nějaký otevřený se stovkami doplňků. Ačkoliv jsme schopni postavit některé jednodušší weby i na otevřeném redakčním systému WordPress, využití vlastního redakčního systému nám velmi usnadňuje práci a pomáhá tvořit weby na špičkové úrovni. Máme pro něj předvytvořených mnoho funkcí pomáhající nám dosáhnout profesionálních výsledků v krátkém čase. Hotové doplňky připravené k okamžitému použití mají i otevřené redakční systémy, ale ne vždy jsou dostatečně přizpůsobené tomu, co potřebujeme my a náš klient (jejich úprava pro naše potřeby je složitější než vývoj vlastních). Nemluvě o věcech jako je bezpečnost (weby na otevřených redakčních systémech jsou snáze hacknutelné) a využití možností, které nám umožňují jen naše vlastní technologie (díky vyladění softwarové části kódu přímo pro hardware našich cloudových serverů jsme schopni z webů dostat opravdu maximální výkon). Proto považujeme pro složitější projekty než velmi jednoduché prezentace (například e-shopy, portály atd.) využití vlastního redakčního systému za téměř nezbytné.
 

Jak náš redakční systém funguje?

Redakční systém Fresh CMS u nás plní funkci takového základu, na kterém weby stavíme. Některé funkce jsou pro všechny weby stejné (přidávání a odebírání stránek atd.), jiné doprogramujeme pro potřeby konkrétního klienta. Na jeho základě dle grafického návrhu doprogramujeme konkrétní web. Ten je vždy individuální a při jeho tvorbě nevyužíváme žádných šablon.
Systém je koncipován, aby byl vhodný pro všechny typy webů od jednoduchých prezentačních webů po složité e-shopy a webové aplikace. Uživatel si pomocí něj může spravovat web sám pomocí jednoduchého administrativního rozhraní. V ceně webu vždy dostane podrobné školení o tom, jak redakční systém co nejlépe využívat.

Vytvářet a upravovat webové stránky není o nic složitější než pracovat ve Wordu.

Vytvářet a upravovat webové stránky není o nic složitější než pracovat ve Wordu.

Novinky pro rok 2016

Náš redakční systém neustále zdokonalujeme. Pracujeme na tom, aby držel krok s dobou a byl co nejlépe použitelný pro naše uživatele. Tento rok pracujeme především na našem e-shopovém řešení, díky kterému umožníme vybudovat profesionální e-shop za rozumné náklady. Nově máme předpřipravené pro naše klienty tyto funkce:

  • Možnost tvorby několika cenových hladin (například možnost zobrazovat nižší ceny pro VIP uživatele)
  • Různé možnosti dopravy v závislosti na produktu
  • Komunikace s uživateli pomocí SMS brány
  • Automatické párování plateb a objednávek v redakčním systému (pokud má klient účet u FIO banky či jiné, která umožňuje API přístup k denním výpisům)
  • Využití platební brány ČSMS
  • Možnost pro uživatele hlídat cenu a dostupnost (hlídací pes)
  • Možnost vystavení faktury s posunutou splatností pro prověřené zákazníky po jejich přihlášení
  • Správa množství produktů na skladě v propojením na skladový systém
  • Možnost vypisovat vlastnosti produktů formou parametrů (možnost porovnání produktů mezi sebou)
  • Import informací z přepravních služeb DPD a GEIS a následná notifikace uživatelů o číslu balíku a stavu doručení
  • Automatická úprava cen v EUR dle aktuálního kurzu CZK/EUR ČNB
  • Možnost využití více platebních bran v jednom eshopu

Kromě toho jsme také zjednodušili možnost propojení e-shopu s účetním systémem Pohoda.

V administraci našeho redakčního systému Fresh CMS můžete sledovat uživatele hlídající si dostupnost a cenu vybraného produktu a tomu přizpůsobit svůj marketing.

V administraci našeho redakčního systému Fresh CMS můžete sledovat uživatele hlídající si dostupnost a cenu vybraného produktu a tomu přizpůsobit svůj marketing.


Ačkoliv je nutné tyto funkce vždy přizpůsobit konkrétnímu webu, znamená to, že jsme schopni vytvořit technicky pokročilý e-shop za cenu nižší než většina našich konkurentů. Společně s našimi zkušenostmi na poli ecommerce využitých v maximální prospěch našich klientů dokážeme vytvořit řešení, se kterým se ve světě internetu neztratíte. Zajímá-li vás o tom více, napište nám na office@freshservices.cz a rádi vám poradíme.

Radim Bílý
Ve Freshi je od roku 2015 a má na starosti obchodní oddělení Freshe. Také jeho zásluhou je navázání spolupráce s klienty jako TM Toys, Hospodářská komora, Corinthia Hotels a mnoha desítkami rodinných společností a start-upů. Na blogu nejčastěji píše o marketingové strategii a e-commerce, které jsou jeho největší hobby.